maart 2011


Gereserveerd voor 2 nachten, gepland in ons hoofd eventueel misschien 3….maar na 8 nachten hebben we ons met pijn in ons hart los weten te rukken van een plek die we nooit meer gaan vergeten. Wat een ervaring rijker!

Na de eerste twee dagen kennis te hebben gemaakt met het geweldige koppel Ge en Gemma, onze mede-vrijwilligster Eva, de staf van Double Dutch, de meest schattige kindjes op de pre-school en de wilde, leergierige en mega enthousiaste kids op de buitenschoolse opvang besloten we al heel snel dat 2 dagen niet genoeg was. We bleven en wilden ons nuttig maken, want als iets duidelijk was, dan was het dat onze komst zeer op prijs werd gesteld en dat het project zowel het geld als alle hulp goed kon gebruiken. Handjes uit de mouwen dus!

DSC_7321We besloten te beginnen met het schilderen van de pre-school. Aangezien ze veel buiten zitten, (mede door de temperatuur en het gebrek aan ruimte binnen) en weinig spullen hebben om mee te werken, dachten we dat het slim was om muurschilderingen te maken die ze konden helpen bij het lesgeven. Zo gezegd, zo gedaan…. Dat betekende op zaterdag met Ge samen op pad om spullen te kopen, wat al een hele belevenis was! Op de locale manier shoppen…dat gaat gepaard met veel gebaren, veel koffie/chai en heeeel veel tijd! :) En gelukkig hebben wij daar geen gebrek aan!

We zoeken wat plaatjes van dieren van Dick Bruna op, halen spreekwoordelijk gezien wat timmermanspotloden van zolder en dan kan Yvonne beginnen met het schetsen van die dieren, terwijl Eva en Nicky alvast losgaan op een andere muur waar in mum van tijd palmbomen en de zon de muur gigantisch opvrolijken! Jaja, talentjes ontdekt hier! De dieren gaan ook goed, alhoewel soms wel uitgelegd moet worden aan de mensen hier dat de leeuw geen aap is… :roll:  Haha, kleinigheidje blijf je houden toch? Maar we hebben lol. We voelen ons uiterst nuttig, zien feitelijk de muur veranderen en aan het eind van de dag zijn we allemaal trots op het resultaat! Het is mooi geworden en leuk is het dat we een blijvende herinnering aan hebben gebracht van onze komst daar waar ze nog lang plezier van kunnen hebben.

DSC_7550 Maar goed, alles mooi en wel, maar de volgende dag staat er een picknick op het programma dus er moet voorbereid worden dus geen tijd voor geneuzel, aan het werk! We knippen vlinders om te kleuren, leggen slaapmatjes klaar, installeren de audio-apparatuur (nou ja, staan erbij als dit geinstalleerd wordt, ook een belangrijke taak! ;) ) en vullen vast wat waterballonnen waarna we om 23:30 uur eindelijk op bed ploffen en in no-time in diepe rust verkeren. Dat is maar goed ook, want die hebben we nodig voor de volgende dag….25 kindjes van 10:00 tot 16:00 over de vloer…. Aahhhh!!!! Als dat maar goed gaat!

DSC_7585 Keurig op tijd staan alle snoetjes ons met open ogen en grote glimlachen aan te kijken. De dag staat in het teken van klieren, knuffelen, poelieen in het meer, spelletjes doen (zoals zakdoekje leggen waarbij we allemaal even zoeken naar de tekst, tja om 1 of andere reden doen Nicky en ik dat samen niet zo vaak. Zal zijn omdat het een groepsspelletje is…toch?) en knutselen waarbij de lijm, papier en stickers ons om de oren vliegen. En na een uitgebreide lunch gaan de kids een tukkie doen. Hilarisch tafereel, wat we niet snel zullen vergeten. Lepeltje lepeltje worden alle kindjes op rieten matjes op de vloer in een soort cirkel gelegd, met de lerares in het midden, en ieder kindje dat het waagt om nog op te kijken krijgt een (kleine) pets met een stokje! Haha hoe effectief! Binnen 5 minuten liggen 25 kindjes tegen elkaar voor pampus…en wij ook!

Na de dut is er nog tijd voor smienken, waterbalonnen en liedjes en dan moeten ze weg. Er is een vrachtwagentje besteld en alle 25 kindjes en 10 volwassenen gaan achterin de vrachtwagen zitten en zo rijden ze al zwaaiend en gillend weg. Thank you!!!!!!!!! Bye Bye!!! We stralen door de vermoeidheid heen en als we samen nog een duik nemen in het meer en vergezeld worden door een kudde waterbuffels, dan is de ervaring wel compleet. Fantastisch!

DSC_8085 Zoals Gemma zegt, “prepare yourself for a daily Indian surprise”! Nou, zeg dat wel, die hebben we genoeg gehad de afgelopen tijd en we smullen ervan. Van het openen van de envelop tot het arriveren bij Double Dutch, het horen van Ge over BenG-projecten, het arriveren op de pre-school, het slaapritueel van de kindjes, het voederritueel, het wegrijden in een vrachtwagen, het op weg naar school terechtkomen in een festival, badderen met waterbuffels en als eindverrassing ook nog eens de uitnodiging voor het bijwonen van een Indiaase bruiloft!

Deze verrassingen zullen we nooit meer vergeten maar weten ook dat er verder in het land nog meer verrassingen staan te wachten, dus we besluiten weg te gaan. India, kom maar op, want vol goede moed met een torenhoog moraal gaan we weer op pad. Op naar een nieuwe “Daily Indian Suprise!”

Foto’s: Vrijwilligerswerk / Athoor


Misschien hadden jullie ze al gevonden maar we hebben weer 2 nieuwe fotogallerijen toegevoegd. Veel plezier met bekijken!

Vrijwilligerswerk:

DSC_7321

Athoor:

DSC_7819


Geit, baby, garen, stenen en school… Met niet meer dan deze aanwijzingen en een nieuwe envelop in onze hand gingen we vanuit Kodai Kanal op pad. Op naar Athoor, waar we de envelop mogen openen en ons lang verwachte Goede Doel onthuld zal worden (althans, dat dachten wij….)! Zenuwachtig gaan we samen weer op pad…

Ritsjjjj, de envelop open en tot onze verbazing staat ook daar geen informatie in over het goede doel (bedankt Gerly! ;) ), maar wel een adres van aflevering, onze eigen aflevering wel te verstaan, want na een riksja gecharterd te hebben worden we de bewoonde wereld uitgereden en hoe verder we van het dorp weg rijden, hoe groter onze vraag wordt! Waar komen we in godsnaam terecht..?!?!

DSC_6786 (Large)We worden bij het Double Dutch Resort van Ge en Gemma gedropped, een paradijselijke plek aan de voet van de bergen met in de tuin niet alleen de meest mooie bloemen, planten en vruchten maar ook een meer waar de waterbuffels in komen drinken en badderen en we de vogels vissen zien vangen. Fenomenale plek, prachtig guesthouse en ontzettend vriendelijke mensen die ons met open armen ontvangen. Allemaal geweldig, maar de spanning stijgt nog steeds, want waar is dat goede doel nu..?!

Na een vlugge douche en een overheerlijke lunch van zelfgebakken vruchtenbrood, eigen gemaakte kaas en jam beginnen Ge en Gemma vol passie te vertellen over “BenG” projecten, waarin zij (geheel onafhankelijk van hun guesthouse) een grote rol spelen. Een verzameling projecten die zich in zetten voor verhoging van het scholingsniveau van kinderen en jongeren die met hun familie beneden de armoedegrens leven in Zuid-India.

DSC_7900Op het platteland van Zuid-India gaan maar 2 van de 3 kinderen naar school en is nog steeds 43% van de mensen analfabeet. Ik denk dat iedereen het er wel mee eens is dat onderwijs het fundament voor groei en ontwikkeling is en zoals we allemaal weten is zonder goed onderwijs de kans op persoonlijke ontwikkelijkskansen zeer klein…

Dat kinderen niet naar school gaan is veelal te wijten aan dat school te duur is, maar de kinderen moeten ook helpen op het land of zorgen voor de broertjes en zusjes als papa en mama werken zijn. Eigenlijk hetzelfde als bij ons tig jaar geleden het geval was. 1 Van de projecten die BenG ondersteunt, is het Cows for Kids-project. Een project waarbij een microkrediet uitgereikt wordt aan kansarme gezinnen die besteed wordt aan een volwassen melkkoe met vrouwelijk kalf, in de vorm van een renteloze lening, met als voorwaarde dat het kind dan naar school gaat. Deze koe en dit kalf leveren namelijk voldoende geld op om zowel het huishouden te runnen, de school te betalen als beetje bij beetje de lening af te lossen. Fantastisch toch..?!

DSC_7620Sinds kort is er een schooltje, een naschoolse opvang met huiswerkbegeleiding (om de kinderen te ondersteunen en ervoor te zorgen dat ze ook na schooltijd niet als arbeidskracht ingezet worden) en is er sinds kort ook een peuter/kleuterschooltje waarin kinderen klaargestoomd worden voor school. Zo wennen ouders vast aan het dagelijkse ritme maar aangezien kinderen ook afgewezen kunnen worden bij de aanmelding voor school omdat ze te weinig vaardigheden hebben, worden ze hierin al vroeg ondersteund…

Tja, ik zeg wel dat het er een schooltje is, maar dat bestaat uit 1 lokaaltje van 20 m2, waar zowel moeders naaicursussen volgen op dezelfde tijd als dat er 20 kleutertjes les krijgen… Ik weet niet of je er een beeld bij hebt, maar uit ervaring kunnen we je vertellen dat dat niet ideaal is! ;) Haha. Vandaar dat ons geld gebruikt wordt om een nieuw lokaal te bouwen waar ze nu mee aan de slag zijn gegaan! Het is nog niet af maar de start is gemaakt, de muren staan er en wij gaan dit weekend al wat muurschilderingen maken. Geweldig toch? Al ons ingezamelde geld (oftewel jullie bijdragen) wordt zo gebruikt voor het bouwen van een geschikte ruimte om les te geven en zo bij te dragen aan het onderwijs en de ontwikkelingskansen van deze kansarme kindjes. Fantastisch!

Onze snoetjes spreken boekdelen want dit vinden we geweldig! ‘s Avonds krijgt Nicky de sleutel van de auto en gaan we samen met Eva (een andere vrijwilligster) op pad naar de buitenschoolse opvang. Jullie snappen het al, een dolle bende! 25 kinderen in de leeftijd van 6 tot 14 die natuurlijk niet netjes blijven zitten maar al wat het kan onze kant op stormen en ons aan willen raken, onze naam willen weten en willen spelen…aahhhhhhh! Eva heeft een “lesje” engels voorbereid en wij doen mee. Wat een ervaring en sjesoes wat is dat moeilijk zonder taal en zonder materialen. Maar het gaat haar goed af en met veel plezier rijden we ‘s avonds naar huis. Morgen nog een keer!!

Vanmorgen zijn we naar de peuter/kleuterschool gegaan en hier was de reactie niet anders. Wat een prachtige snoetjes en wat voelen we ons gelukkig als we zien dat het ons lukt om de kindjes aan het lachen te maken en zo een geweldige ochtend vol aandacht kunnen bezorgen. Iets wat niet geheel vanzelfsprekend is hier in deze soms barre omstandigheden…

DSC_7150‘s Middags nemen we samen een duik in het meertje, waar we aan de overkant een schapenherder zien lopen en waar de vogels vissen vangen en prijzen we ons gelukkig. Hoe komen we toch telkens weer in aparte situaties terecht, maken we weer nieuwe indrukwekkende ervaringen mee en maken we op een nieuwe manier deel uit van een project dat zo’n warm en ontplooiend doel na streeft. Eerlijk is eerlijk, de vraag is wie hier nu het meeste van geniet en groeit, zij of wij..?!

Dank je wel allemaal, voor al jullie opdrachten, tegenprestaties en enthousiasme! 2 dingen zijn zeker, Elvis is een succes en wij blijven nog iets langer….

Klik hier voor de foto’s van alle mooie snoetjes :)


Volgende pagina »


icon_firefox - - Buurthuukske - Foto's - © 2003-2013 Nicky & Yvonne www.onzereizen.nl - icon_wordpress